Sumber Kolagen

Korang tahu tak sebenarnye kolagen boleh didapati daripada macam-macam sumber? Antara sumber-sumber kolagen adalah

  • Haiwan laut (contohnya ikan, gamat dan sirip ikan jerung)
  • Tumbuh-tumbuhan (contohnya buah-buahan citrus yang kaya dengan vitamin C dan kacang soya)
  • Lembu (bovine – lembu yang diternak secara tertutup seperti di Australia dan New Zealand)
  • Babi (erm.. no komen.. hahahha)
  • Yak (dari China)
  • Manusia (daripada plasenta dan janin yang digugurkan)

Banyak kan sumber-sumber kolagen? So time korang pilih supplement kolagen tu, make sure daripada sumber yang halal. Kalau BB Plus Collagen ni, korang tak perlu risau. Memang halal. Ia dihasilkan daripada sumber ikan yang terhidrolisis. Kolagen daripada sumber ikan adalah yang terbaik sebab nilai protein dia tinggi dan sesuai dengan kite. Struktur rantaian asid amino yang ada dalam kolagen ikan adalah seakan-akan sama dengan kolagen manusia.

Perbandingan Kolagen Manusia dan Kolagen Ikan

Perbandingan Kolagen Manusia dan Kolagen Ikan

 

Agak-agaknya korang nak pilih kolagen dari unsur apa?

Advertisements

Ape Kata Anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: