Fungsi Kolagen Dalam Badan

Dalam post Bagaimana Kolagen Berfungsi, kiteorang dah ceritakan sikit macam mana kolagen ni membantu melambatkan proses penuaan. Hari ni, kite tengok pulak fungsi kolage dalam badan kite. 1. Komponen utama tisu kartilaj. Di dalam sendi rawan, ia berfungsi sebagai kusyen untuk mengurangkan bebanan terhadap sistem struktur badan terutama pada pinggul, sendi dan lutut. 2. Komponen […]

Sumber Kolagen

Korang tahu tak sebenarnye kolagen boleh didapati daripada macam-macam sumber? Antara sumber-sumber kolagen adalah Haiwan laut (contohnya ikan, gamat dan sirip ikan jerung) Tumbuh-tumbuhan (contohnya buah-buahan citrus yang kaya dengan vitamin C dan kacang soya) Lembu (bovine – lembu yang diternak secara tertutup seperti di Australia dan New Zealand) Babi (erm.. no komen.. hahahha) Yak […]

BB Plus Collagen ni apa sebenarnya?

Assalamualaikum semua. Malam ni saya nak introduce korang dengan BB Plus Collagen. “BB Plus Collagen tu apa?” ada antara korang yang bertanya. Meh, belanja gambar sikit. Ni lah rupa BB Plus Collagen. Biasa BB Plus ni dijual 1 kotak ada 20 sachets. Tapi saya tahu ada antara korang yang nak cuba-cuba dulu kan? So, saya […]