Sumber Kolagen

Korang tahu tak sebenarnye kolagen boleh didapati daripada macam-macam sumber? Antara sumber-sumber kolagen adalah

  • Haiwan laut (contohnya ikan, gamat dan sirip ikan jerung)
  • Tumbuh-tumbuhan (contohnya buah-buahan citrus yang kaya dengan vitamin C dan kacang soya)
  • Lembu (bovine – lembu yang diternak secara tertutup seperti di Australia dan New Zealand)
  • Babi (erm.. no komen.. hahahha)
  • Yak (dari China)
  • Manusia (daripada plasenta dan janin yang digugurkan)

Banyak kan sumber-sumber kolagen? So time korang pilih supplement kolagen tu, make sure daripada sumber yang halal. Kalau BB Plus Collagen ni, korang tak perlu risau. Memang halal. Ia dihasilkan daripada sumber ikan yang terhidrolisis. Kolagen daripada sumber ikan adalah yang terbaik sebab nilai protein dia tinggi dan sesuai dengan kite. Struktur rantaian asid amino yang ada dalam kolagen ikan adalah seakan-akan sama dengan kolagen manusia.

Perbandingan Kolagen Manusia dan Kolagen Ikan

Perbandingan Kolagen Manusia dan Kolagen Ikan

 

Agak-agaknya korang nak pilih kolagen dari unsur apa?

Advertisements

Bagaimana kolagen berfungsi?

Selalu tak terfikir macam mana kolagen berfungsi? Kajian saintis sendiri dah membuktikan kulit kita akan mula kehilangan kolagen pada usia 25 tahun. Penurunan kolagen terjadi secara berperingkat iaitu pada kadar 1.5% setiap tahun.

Nampak macam sikit kan? Tapi cuba kira sendiri, 1.5% satu tahun. Kalau kita dah berumur 60 tahun? 52.5%. Banyak kan? Maksudnya kita dah kehilangan lebih 50% daripada kolagen yang ada. Time tu la badan kita jadi tak sihat, kulit mula berkedut, jalan pun dah tak larat.

Penurunan kolagen

Draf Pengurang Kolagen

Oleh itu, kita sepatutnya mengambil supplement kolagen bagi tujuan merangsang penghasilan kolagen dalam badan. Supplement kolagen mampu melambatkan process penuaan.

Perbezaan kulit muda dan kulit tua

Perbezaan kulit muda dan kulit tua

(Sumber: WiseGeek)

Gambar di atas yang belah kiri adalah struktur kulit yang lebih muda dan belah kanan merupakan struktur kulit yang lebih berumur dan bermasalah. Tengok gambar pun dah tahu perbezaannye ye dak? Tak yah explain pun tak pe. Hehehe.

Mesti ramai yang cakap, alah dah umur 60 memang patut la muke berkedut, jalan tak larat pun. Salah tu. Banyak masalah lain lagi  yang akan jadi. Bukan setakat muke berkedut dan jalan tak larat. Bila umur dah 60 tahun, macam-macam penyakit datang. Penyakit nyanyuk pun boleh jadi. Kolagen bukan setakat untuk cantik semata-mata. Ia jugak diamalkan supaya sihat tubuh badan. Waktu dah berumur nanti lah kite nak jadi kuat supaya boleh lebihkan beribadat, lebihkan masa dengan keluarga anak cucu dan waktu itu lah kite nak buat apa yang kite tak sempat nak buat waktu muda-muda dulu. Tapi kalau dari sekarang tak jaga kesihatan, tak mungkin kite mampu nak buat semue tu.

So, kalau ada sesiapa yang berminat untuk cuba BB Plus Collagen, boleh contact kiteorang di:

Facebook – AskMe BB Plus

Twitter – AskMe BB Plus

Email – ask.me.bbplus@gmail.com

Call/sms – 0132380980 (ask for AskMe BB Plus 😀 )

Hai O Menjadi Penaja Utama Bella Awards!

Hai O adalah syarikat yang bertanggungjawab mengeluarkan produk BB Plus Collagen dan jugak produk-produk bermutu tinggi yang lain. Sempena dengan Hari Wanita Sedunia, Hai O Marketing telah berbesar hati untuk menaja Bella Award yang mengiktiraf, meraikan serta menghargai para wanita yang berjaya di atas pencapaian serta sumbangan kepada komuniti.

bella-Logo                                                             l                                                                               ntv7logo2

 

Jangan lepaskan peluang untuk menonton Bella Awards pada 2 Mac 2013 bermula pada pukul 8.30 malam LIVE dan ESKLUSIF di NTV7. Jom gi skodeng website Bella Awards kejap. Klik sini -> Bella Awards NTV7.

Apa itu kolagen?

Kolagen merupakan protein utama untuk tisu sokongan dalam badan kita. Kolagen boleh didapati pada bahagian-bahagian berikut dalam tubuh badan kita.

  • Kornea
  • Kanta mata
  • Kulit
  • Salur darah
  • Keratin (rambut dan kuku)
  • Tulang
  • Tendon
  • Rawan sendi
  • Gigi
  • Hati
  • Tulang sum sum
  • Tisu dan organ (seperti buah pinggang, jantung dan sistem limfatik)

Kolagen ada 29 jenis tapi kebanyakkannya terdiri daripada jenis kolagen I, II, II dan IV.

kumpulan kolagen

(Klik untuk gambar lebih jelas)

Sumber:  Tentang Kolagen

BB Plus Collagen ni apa sebenarnya?

Assalamualaikum semua. Malam ni saya nak introduce korang dengan BB Plus Collagen. “BB Plus Collagen tu apa?” ada antara korang yang bertanya. Meh, belanja gambar sikit.

BB Plus Collagen

BB Plus Collagen

Ni lah rupa BB Plus Collagen. Biasa BB Plus ni dijual 1 kotak ada 20 sachets. Tapi saya tahu ada antara korang yang nak cuba-cuba dulu kan? So, saya buat 2 jenis pek percubaan iaitu Pek Percubaan Mini ada 5 sachets dan Pek Percubaan Maxi ada 10 sachets.

BB Plus ni dihasilkan daripada kolagen ikan. Kolagen ikan ni dikelaskan sebagai Kolagen Kelas 2. Dia ada struktur rantaian asid amino yang lebih kurang macam yang ada dalam kolagen manusia.

 

Kolagen ikan ni pulak ditukarkan menjadi peptida menggunakan teknologi-teknologi terkini supaya kolagen ni boleh diserap dengan lebih baik dalam badan kite. Hahaha. Pening ke bace ayat biologi sangat ni? Tak pe tk pe. Next post saya akan explain satu-satu pasal rantaian asid amino, kolagen, kolagen kelas 2 dan peptida tu.

 

bb plus sachet

BB Plus Collagen 20 sachets

 

Saya cerita setakat ni dulu. Stay tune for more info. Kalau ada yang berminat untuk mencuba Pek Percubaan atau nak beli terus sekotak, boleh

Like Facebook AskMe BB Plus

Follow Twitter AskMe BB Plus

Isi borang di Contact

SMS/call di talian 0132380980