Fungsi Kolagen Dalam Badan

Dalam post Bagaimana Kolagen Berfungsi, kiteorang dah ceritakan sikit macam mana kolagen ni membantu melambatkan proses penuaan. Hari ni, kite tengok pulak fungsi kolage dalam badan kite. 1. Komponen utama tisu kartilaj. Di dalam sendi rawan, ia berfungsi sebagai kusyen untuk mengurangkan bebanan terhadap sistem struktur badan terutama pada pinggul, sendi dan lutut. 2. Komponen […]

Sumber Kolagen

Korang tahu tak sebenarnye kolagen boleh didapati daripada macam-macam sumber? Antara sumber-sumber kolagen adalah Haiwan laut (contohnya ikan, gamat dan sirip ikan jerung) Tumbuh-tumbuhan (contohnya buah-buahan citrus yang kaya dengan vitamin C dan kacang soya) Lembu (bovine – lembu yang diternak secara tertutup seperti di Australia dan New Zealand) Babi (erm.. no komen.. hahahha) Yak […]

Bagaimana kolagen berfungsi?

Selalu tak terfikir macam mana kolagen berfungsi? Kajian saintis sendiri dah membuktikan kulit kita akan mula kehilangan kolagen pada usia 25 tahun. Penurunan kolagen terjadi secara berperingkat iaitu pada kadar 1.5% setiap tahun. Nampak macam sikit kan? Tapi cuba kira sendiri, 1.5% satu tahun. Kalau kita dah berumur 60 tahun? 52.5%. Banyak kan? Maksudnya kita […]

Apa itu kolagen?

Kolagen merupakan protein utama untuk tisu sokongan dalam badan kita. Kolagen boleh didapati pada bahagian-bahagian berikut dalam tubuh badan kita. Kornea Kanta mata Kulit Salur darah Keratin (rambut dan kuku) Tulang Tendon Rawan sendi Gigi Hati Tulang sum sum Tisu dan organ (seperti buah pinggang, jantung dan sistem limfatik) Kolagen ada 29 jenis tapi kebanyakkannya […]

BB Plus Collagen ni apa sebenarnya?

Assalamualaikum semua. Malam ni saya nak introduce korang dengan BB Plus Collagen. “BB Plus Collagen tu apa?” ada antara korang yang bertanya. Meh, belanja gambar sikit. Ni lah rupa BB Plus Collagen. Biasa BB Plus ni dijual 1 kotak ada 20 sachets. Tapi saya tahu ada antara korang yang nak cuba-cuba dulu kan? So, saya […]